Två nyupptäckta jordtvillingar

Av de drygt 1 000 planeter som har upptäckts kring andra stjärnor är de två senast upptäckta mest lika vår jord. Men för att finna liv därute krävs nya teleskop.

Publicerad
Så här kan en av de nyfunna planeterna se ut på väg runt sin stjärna (konstnärlig tolkning).
Bild: David A. Aguilar (CfA)

Med åtta nyupptäckta planeter kring andra solar har det totala antalet bekräftade exoplaneter blivit 1 004. Två av de senast funna planeterna är mest lika jorden av dem alla. De har döpts till Kepler 438 b och Kepler 442 b och tycks vara steniga, och bara något större än vår jord. De kretsar kring sina solar på ett avstånd där vatten kan finnas i flytande form. Inte för varmt och inte för kallt alltså, utan lagom för att liv ska kunna frodas där.

Det är 20 år sedan den första exoplaneten kring en vanlig stjärna upptäcktes. Sedan dess har 4 175 potentiella fynd gjorts av rymdteleskopet Kepler, som är specialdesignat för att kamma igenom 150 000 stjärnor i jakt på främmande planetsystem.

En planet avslöjar sig genom att den påverkar ljuset från sin stjärna när den passerar framför teleskopet. Keplers uppdrag visade sig dock vara svårare än planerat – stjärnljuset kan variera av andra skäl än att stjärnan blir något förmörkad av en planet, och dessutom förlorade Keplersatelliten siktkontrollen. Nu har den delvis räddats, så listan över exoplaneter blir förmodligen ännu längre.

Ingen av de hittills funna planeterna är en exakt jordtvilling. Och ingen vet om det faktiskt finns utomjordiskt liv någonstans därute. Chansen finns nog bara vad gäller de minsta planeterna, max 1,6 gånger jordens storlek, som kanske är steniga som jorden. De andra är förmodligen stora gasbollar med små utsikter för att liv ska få fäste.

Hoppet att hitta en bebodd planet står nu till nya amerikanska rymdteleskop. Dels börjar planetjägaren Tess (Transiting exoplanet survey satellite) att år 2017 söka efter steniga planeter runt närbelägna stjärnor. Och dels, tidigast 2018, ska rymdteleskopet James Webb vara redo att närmare undersöka de mest lovande kandidaterna.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor