Är det inte maten som är sämre?

Publicerad

Jag blir arg när jag läser en artikel om äldre människors smaksinne. Det, precis som syn och hörsel, försämras med åldern, sägs det, och baseras på att vi äter mindre för att vi ”upplever” maten som smaklös.

Nu undrar jag om undersökningen innefattar om maten verkligen har ändrats. Kan det vara så att äldre människor minns den ursprungliga maten och hur den smakade?

Jag är 78 år och har efter hand fått avstå från till exempel saftiga biffar och kalvfrikassé för att köttet är segt, hur länge jag än kokar det. Smaken är heller inte densamma. När jag styckade en gris förr visste jag hur fläskkotletterna smakade och ja, varje del hade sin smak. Numera är det bara fläsket som smakar som det ska. Förr hade makaroner en distinkt smak, filmjölken hade inga tillsatser (när det står extra krämig är den verkligen äcklig), mannagrynsgröt hade sin unika smak, men nu är grynen gjorda av vetemjöl – det är ju falsk marknadsföring! Potatis kokades förr i 18 minuter, nu är jag uppe i 23.

Tack för en variationsrik och väldigt bra tidning, som verkligen förgyller min tillvaro!

/Maire Johansson Lindlöf

Svar: Att ”det smakade bättre förr” är en vanlig kommentar från äldre personer. En stor del kan förklaras av att våra lukt- och smaksinnen fungerar sämre med åldern. Detta grundar sig på forskning om hur våra sinnen fungerar över livsspannet och hur de receptorer som triggas igång av doft- och smakämnen reagerar, för att sedan via nerver sända denna information vidare till hjärnan, där vi uppfattar lukten och smaken. Det finns stora individuella skillnader i fråga om hur känsliga våra sinnen är för lukt och smak, både hos yngre och äldre, men gemensamt är att sinnesfunktionerna minskar med åldern. Det finns också skillnader mellan olika smaker och olika doftämnen. De allra flesta kan till exempel uppleva söt smak och lukt och smaken av kanel högt upp i åldern.

Att kött känns segare och blir svårare att tugga och svälja är också vanligt bland äldre personer. Det har mindre att göra med smak- och luktsinnena, och kan i stället förklaras av en minskad salivproduktion, som i sin tur beror på en ökad läkemedelsanvändning. Minskad salivproduktion ger dock en torrare miljö för lukt- och smakreceptorer och kan på så sätt påverka smak/luktupplevelsen. Ytterligare en orsak till att det blir svårare att svälja är att en sväljning innebär en koordinering av ett 30-tal muskler. Koordineringen sker via ”sväljkärnor” i hjärnan och denna koordinering minskar också med åldern.

Maten i sig har säkerligen ändrat karaktär, men den smakar inte mindre!

/Karin Wendin

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor