Mysteriet med de vita fläckarna på Ceres fortsätter

Något glimmar i vitt på  dvärgplaneten Ceres, men astronomerna  kan inte lista ut vad det är.

Publicerad
De vita fläckarna på dvärgplaneten Ceres förbryllar astronomer.

Rymdsonden Dawn har tagit de hittills bästa bilderna på Ceres, en dvärgplanet som kretsar kring solen i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter. Planeten är täckt av rymdstoft och är rätt mörk; den reflekterar bara en tiondel av solljuset (jämfört med en tredjedel på jorden). Därför lyser de vita fläckarna starkt på fotografier som Dawnsonden tagit från sin bana på 7 000 kilometers höjd. Fläckarna finns inne i en av Ceres kratrar, och reflekterar ljus lika starkt som is gör.

Men att is skulle hålla sig kvar på Ceres yta är överraskande, eftersom Ceres saknar atmosfär, och då bör isen förgasas och försvinna snabbt ut i rymden. En alternativ gissning är att isen innehåller en hel del mineraler, och då skulle de vita fläckarna kunna vara en saltrest som blivit kvar när isen försvann.

Men var skulle isen ha kommit ifrån? Kanske har något åstadkommit ett hål i ytan och nått ner till en is- eller vattenreservoar därunder, spekulerar Nasas astronomer om. Eller så kan isen ha sprutat upp och skapat en liten kulle inne i kratern. Om bara en fjärdedel av Ceres inre består av is, så skulle mängden vatten överstiga allt sötvatten som finns på jorden, enligt Nasas uppskattningar.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor