Venus bubblar av inre liv

Publicerad
Venusvulkanen Idunn Mons.
Bild: Nasa / JPL-Caltech / Esa

Venus, som är planet nummer två från solen räknat, liknar jorden på många sätt. Den är stenig, och nästan lika stor och lika tung som vår hemplanet. Dessutom har den aktiva vulkaner, enligt nya observationer från rymdsonden Venus Express. Planeten är slät med få nedslagskratrar, vilket tyder på att lavan som vällt upp från vulkanerna slätade ut ytan. Men bevisen för nutida vulkanaktivitet har länge varit få. Nu har den amerikanska sonden upptäckt områden på Venus yta som då och då hettas upp till flera hundra grader, för att sedan försvinna efter några dagar. Även halten av svaveldioxid ökade temporärt i Venusatmosfären. Forskarna tror att båda fenomenen tyder på vulkanisk aktivitet.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor