Illegal handel: Världens mest smugglade djur

Publicerad
Myrkottens begärliga fjäll består av keratin.
Bild: Michael Pitts / NPL

De fyra arter av myrkott som finns i Afrika har minskat drastiskt i antal på grund av jakt och illegal handel. Myrkotten är listad i CITES (Convention of international trade in endangered species) vilket innebär att handel med myrkottar och deras kroppsdelar är förbjudet. Myrkottens kött anses vara en delikatess både i Sydostasien och i Västafrika. Dessutom tros däggdjurets fjäll, som består av keratin, ha helande krafter inom traditionell medicin. Man uppskattar att över 100 000 myrkottar dödas och säljs varje år, vilket gjort att myrkotten har fått den föga smickrande beteckningen ”världens mest smugglade djur”.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor