En lovsång till flåset

Publicerad

Boken Hjärnstark känns lite som hård fysisk träning: både underbar och olidlig. Ibland på samma gång.

Psykiatrikern, författaren och poddaren Anders Hansen redovisar otaliga vetenskapliga studier som belägger att motion förbättrar humöret, minnet, koncentrationsförmågan, kreativiteten och många andra mentala egenskaper. Trots mängder av fakta har texten bra driv.

Men efter tre kapitel kommer blodsmaken. Sida upp och sida ner med fler studier till stöd för samma tes: Träning är nyttigt för hjärnan. Tack, jag fattar, det räcker!

Samtidigt är det ett viktigt budskap. Kapitel fyra redovisar resultat som visar att löpträning kan vara lika effektiv som Zoloft, ett av världens mest använda antidepressiva läkemedel. Trots det får tabletterna större uppmärksamhet, vilket enligt Anders Hansen har med läkemedelsbolagens marknadsföringsbudgetar att göra.

Här börjar boken kännas meningsfull. Massor av människor tränar för att få en stark och snygg kropp. Gärna det, men det finns bättre skäl. I slutänden är det viktigare att ha spänst i själen än i stjärtmuskulaturen.

Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna

Anders Hansen
Fitnessförlaget

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor