Fler okända planeter i solsystemet

 

Publicerad
En konstnärlig tolkning av Sedna, som är en av de mest avlägsna himlakropparna vi känner till i vårt solsystem. Sedna rör sig i en extremt avlång bana på i snitt 13 miljarder kilometer från solen (upp till höger på bilden). Ett varv tar drygt tio år.
Bild: R. Hurt / Nasa

Enligt två kända amerikanska planetjägare, astronomerna Mike Brown och Konstantin Batygin vid Caltech i Pasadena, borde det finnas en okänd, massiv planet långt bortom Neptunus, som är den yttersta planeten som vi känner till i vårt solsystem .

Det var observationer av hur sex så kallade transneptunska himlakroppar rör sig därute som ledde astronomerna till denna slutsats.

Nu har andra astronomer, från Spanien och Storbritannien, gjort noggranna studier av hur de sex himlakropparna rör sig och kommit fram till att det måste finnas ytterligare minst en okänd planet som påverkar deras banor.

– Våra beräkningar visar att banorna skulle bli mycket instabila om det bara var en enda planet som styrde dem. Dessa sex objekt borde då kastas ut ur solsystemet, säger Carlos de la Fuente Marcos, en av astronomerna som gjorde de nya beräkningarna.

Slutsatsen är alltså att det finns fler okända planeter i banor runt vår sol, långt ute i planetsystemets utkanter. Annars skulle de sex transneptunska objekten inte uppföra sig som de gör.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor