Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Den första transistorn som drivs med värme

Forskare i Linköping har utvecklat ett känsligare sätt att registrera temperaturförändringar. Tekniken banar väg för till exempel värmekameror i mobilen.

Publicerad
En organisk transistor som drivs av värme, från Linköpings universitet.
Bild: Thor Balkhed

För att mäta temperatur krävs ett värmekänsligt material som till exempel reagerar på värme genom att ändra spänning.

Forskare i Linköping har utvecklat en ny metod som bygger på ledande plast i en vätska. Plasten är negativt laddad och i vätskan finns även positivt laddade joner.

När ena sidan värms upp rör sig de positiva jonerna till den kalla sidan och det uppstår en spänning.

Spänningen används sedan för att styra strömmen i en transistor, grundbulten i all modern elektronik.

Jämfört med andra material som används för att mäta temperaturskillnader är Linköpingsforskarnas metod 100 gånger mer effektiv.

– Det öppnar upp ett nytt fält för den här typen av material, säger Xavier Crispin, professor vid laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet.

Han ser flera tänkbara användningsområden, till exempel att integrera tekniken i ett smart plåster, som kan följa hur ett sår läker genom att registrera temperaturförändringar.

En annan möjlighet är att ersätta dagens detektorer i värmekameror och samtidigt göra dem enklare och billigare så att de kan ta plats i mobiltelefonen.

Linköpingsforskare presenterar den nya värmedrivna transistorn i Nature Communications.

– Vi är först i världen med att presentera en logisk krets, i detta fall en transistor, som styrs av en värmesignal istället för en elektrisk signal, säger Xavier Crispin.

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor