Ta forskarnas tankar om skolan på allvar

Publicerad
Har du tankar och idéer om det du just läst? Mejla mig! patrik.hadenius@fof.se

Minns du debatterna om biltullar? I både Stockholm och Göteborg har det förekommit brutna löften, folkstorm och folkomröstning. Mycket känslor och politik. Ganska sällan vetenskapliga argument.

I den kommun jag bor röstade 70 procent mot biltullar. Detta trots att försöket med trängselskatt i Stockholm var lyckat och trafikforskarna positiva. Alla kan tjäna på biltullar var rubriken på en artikel som trafikforskaren Jonas Eliasson skrev i Forskning & Framsteg redan 1997. Jonas Eliasson, i dag professor i transportsystemanalys och trafikdirektör i Stockholms stad, kunde visa att också bilisterna tjänar på tullar.

År 2006 genomfördes en folkomröstning i Stockholm och dess kranskommuner, i Göteborg hölls omröstningen 2014. Valet i Stockholms stad gav en knapp seger för ja-sidan, men kranskommunerna röstade nej och i Göteborg blev det också nej. Men biltullarna har kommit för att stanna. De har drivits fram av politikerna, med stöd av trafikforskare, i folklig motvind.

Den 20 april i år kom Skolkommissionen med sitt slutbetänkande ”Samling för skolan. Nationell strategi för kunskap och likvärdighet” (SOU 2017:35). I den följande debatten påminns jag om biltullarna.

Skolkommissionen består av forskare och yrkesverksamma i skolan. Den tillsattes av den rödgröna regeringen 2015 i ett försök att lyfta skolfrågan ovanför partipolitiken. Själva draget var förstås politik i sig – skulle tilltaget fungera kan regeringen ta åt sig äran – men resultaten från kommissionen skulle ändå kunna tjäna som utgångspunkt för en mindre politiserad debatt.

Så gick det nu inte riktigt. Redan innan man ens rimligen hade kunnat ta in det 462 sidor långa slutbetänkandet, började kritiken hagla på Twitter. Mest handlade det om en liten detalj: att lotta platserna till populära friskolor.

På eftermiddagen den 20 april lyssnar jag på Sveriges Radio och en debatt mellan skolminister Gustav Fridolin (MP) och Moderaternas skolpolitiska talesperson, Camilla Waltersson Grönvall. Detaljer nagelfars och förkastas. Trots att man kan ana att bägge två är eniga med det mesta i kommissionens förslag, så kan politikerna ändå inte låta bli att försöka vinna kortsiktiga poäng.

Den 22 april ordnades March for science på drygt 600 platser runt om i världen. I Stockholm marscherade jag tillsammans med 2 500 andra vetenskapsengagerade för att ett vetenskapligt synsätt ska få större genomslag i samhället.

– Vetenskap skapar ny kunskap, och det är viktigt att beslutsfattande sker på grundval av kunskap, säger Vetenskapsrådets generaldirektör, Sven Stafström, i ett uttalande före marschen.

Om vi som demonstrerade ska få rätt bör politikerna lyssna på Skolkommissionen. Sedan bör de göra vad som står i deras makt för att övertyga väljarna. Gick det att genomföra biltullar så ska det nog gå att få igenom Skolkommissionens förslag också!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor