Ny charmig partikel upptäckt

Publicerad
Den nyupptäckta partikeln innehåller två tunga kvarkar av det slag som kallas "charm" (c) och en lätt som heter "upp" (u). Den totala elektriska laddningen blir dubbelt så stor som för en proton, därför betecknas den "++". 
Bild: CERN

Atomkärnor är uppbyggda av protoner och neutroner, som i sin tur består av tre kvarkar vardera.

Nu rapporterar forskare vid det europeiska partikelfysiklaboratoriet Cern att de har upptäckt en släkting till protonen, som innehåller två så kallade charmkvarkar. De är hundratals gånger tyngre än de kvarkar som brukar finnas inuti en proton, och till och med tyngre än en hel proton är i normala fall.

– Partiklar som innehåller en charmkvark upptäcktes redan på 1970-talet. Men en partikel med två charmkvarkar har inte hittats tidigare, säger kärnfysikern Karin Schönning vid Uppsala universitet, som har läst rapporten.

Den här typen av partiklar är så kortlivade att de bara kan bildas vid häftiga kollisioner. Sedan sönderfaller de snabbt. Deras existens avslöjas genom att forskarna lägger pussel med den skur av partiklar som bildas vid sönderfallet.

–Det här är en viktig upptäckt, även om vi så klart måste komma ihåg att den måste bekräftas med fler experiment, säger Karin Schönning.

Nästa steg är att försöka mäta och studera den nyupptäckta partikelns egenskaper. Det ger pusselbitar till att bättre förstå de partiklar som omger oss.

– Protoner och neutroner står för nästan all massa i universum, men vi förstår inte varför de har den massa, det spinn och den storlek som de har. Det kommer att bli intressant att kunna jämföra med partiklar som har mer än en tung kvark, säger Karin Schönning. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor