Silverhandskar åt fallskärmsjägare

En finmaskig väv av silvernanotrådar i kombination med ett material som suger upp svett ska soldater kunna hålla värmen även vid extrem kyla.

Publicerad
Tunna silvertrådar som slingrar sig i ett nätverk kring tygets fibrer värmer upp tyget och reflekterar samtidigt kroppsvärmen santidigt som hydrogelen suger upp eventuell fukt. 
Bild: US Army Natick Soldier Research Development and Engineering Center

Domnande händer och frostbitna fötter – soldater i fält har svårt att hålla sig varma när det är riktigt kallt. Forskare vid ett utvecklingscenter kopplat till den amerikanska armén vill lösa problemet med hjälp av eluppvärmda kläder som även absorberar fukt och svett.

Första målet är handskar för fallskärmsjägare i arktiskt klimat som behöver varma händer när de landat.  Handskarna förses med ett skikt på insidan bestående av tyg där fibrerna flätats samman med en fin väv av nanotrådar av silver.

Silvertrådarna har två funktioner. De reflekterar kroppsvärmen så den inte försvinner. Trådarna är även elektriskt ledande och med hjälp av bara en liten spänning kan tyget värmas upp till drygt 100 grader Celsius.

– Så höga temperaturer kommer inte att behövas, men det visar potentialen för hur mycket vi kan värma upp kläderna, förklarade forskningsledaren Paola D´Angelo, när projektet presenterades vid det amerikanska kemisällskapets årliga forskningskonferens.

Tyget ska också kunna suga upp fukt och svett. Det sker med hjälp av ett fuktabsorberande material, en så kallad hydrogel, som kan suga upp 47 gånger sin egen vikt i vatten. Forskarna jobbar nu med olika metoder för att fästa hydrogelen i kläderna. Fukten ska sedan lämna kläderna när soldaterna hänger upp dem för att torka.

En annan utmaning är att driva själva uppvärmningen. Enligt Paola D´Angelo är en tänkbar lösning att använda en ny typ av töjbara batterier som också kan fästas på kläderna. Soldaterna ska sedan kunna reglera värmen och stänga av den när den inte längre behövs.

Än så länge befinner sig projektet på forskningsstadiet men om handskarna lyckas blir strumpor nästa steg. På sikt kan tekniken även kunna komma att användas i kläder för vanliga konsumenter.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor