Böjbart öga av grafen kan se genom tyg

Publicerad
Illustration av hur en framtida terahertzkamera skulle kunna se ut.
Bild: Boid Studio, Göteborg

En grupp Chalmersforskare är först i världen med att bygga en böjbar, genomskinlig detektor för så kallade terahertzvågor. De ligger mellan radiovågor och vanligt ljus och kan bland annat tränga igenom olika material. Terahertzteknik används till exempel på vissa flygplatser för att se genom kläderna på passagerarna i säkerhetskontrollen.

Den nya detektorn är gjord av supermaterialet grafen, känt för sin mekaniska styrka och goda elektriska ledningsförmåga.

– Det svåra har varit att utveckla tillverkningsprocessen. Vanligtvis läggs grafen på kisel men vi har använt plast, säger Jan Stake, professor i terahertzteknik på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Han hoppas att den nya sensorn är ett steg på vägen mot en bredare användning av terahertztekniken, som hittills varit både dyr och otymplig.

De tunna, böjliga och genomskinliga sensorerna skulle till exempel kunna sitta i kläder.

Än så länge har Chalmersforskarna bara tillverkat en liten detektor. Nästa steg är att placera ett stort antal tillsammans på en välvd yta av plast.

– Det blir då en kamera som är som en kopia av ögat, säger Jan Stake.

Till skillnad från en vanlig kamera som bara kan fånga det synliga ljuset, skulle en terahertz-kamera till exempel kunna se genom ett bandage för att följa sårläkningen. Ett annat användningsområde skulle kunna vara i självkörande bilar, för att se genom regn, dimma och snö.

Forskarna har presenterat sin detektor i Applied Physics Letters

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor