Vinnaren hade inget resultat

Publicerad
Har du tankar och idéer om det du just läst? Mejla mig! patrik.hadenius@fof.se

Multipel skleros, MS, tar sig olika uttryck, men vanliga symtom är att man blir svagare, får sämre kontroll över vissa muskler, sämre känsel, sämre balans och synrubbningar. Sjukdomen saknar ännu botemedel och orsakerna till sjukdomen är inte klarlagda, även om man vet att till exempel rökning och ärftliga faktorer ökar risken.

Man vet också att MS är vanligare i delar av världen där det är mörkare en del av året. Risken är också något förhöjd för dem som är födda på våren, och som alltså legat i mammas mage när det har varit mörkare. Det har lett till att man misstänkt att D-vitaminbrist i fosterlivet ökar risken för multipel skleros. D-vitamin bildas i huden när vi utsätts för solstrålning.

Det var en hypotes som Peter Ueda och hans kollegor vid Karolinska institutet ville undersöka. Jag mötte honom när han berättade om sin forskning i en tävling som kallas Forskar Grand Prix som hölls på Nalen i Stockholm. Tävlingen går ut på att du ska berätta om din forskning så fängslande som möjligt på bara fyra minuter, och efter det betygsättas av publiken och en jury. Den som får flest poäng vinner.

Det låter kanske som en olustig situation. Först ska man försöka komprimera sin forskning till fyra minuter, sedan ska man konkurrera och bli bedömd av en jury. Ändå är det många som försöker.

I finalen var det nio forskare som tävlade. Alla var bra. Det var hård konkurrens och många intressanta ämnen som avhandlades. Det var som en snabbinjektion av kunskap inom så skiftande ämnen som neutroner, hotade språk, karisma och smärtlindring.

När resultatet räknades samman visade det sig att Peter Ueda var bäst av alla. Han fick högst poäng.

Det märkliga med hans berättelse var dock att man inte fick reda på något om huruvida MS och brist på D-vitamin i fosterlivet har något samband. Analyser av de nyfödda barnens blod visade nämligen inte på något samband. Hypotesen fick inget stöd, men forskningen fortsätter.

Vi brukar säga att det är resultat som räknas. Ska man berätta om forskning är det lyckade experiment som ska lyftas fram. Men också ett icke-resultat är en framgång. Det är också en pusselbit på väg mot att förstå världen lite bättre. Och vi som lyssnade förstår lite mer om forskningens villkor, hur forskning går till och hur ny kunskap bildas.

Jag tror också att det är därför du läser Forskning & Framsteg. Och jag tror att du hade gillat Peter Uedas fyraminutersföredrag du också.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor