Hans Rosling briljerar

Publicerad

Jag har intervjuat Hans Rosling, hört honom föreläsa och sett det mesta med honom på Youtube. Och läst hans självbiografi (recenserad i F&F 1/2018, läs den här). Så jag trodde inte att jag skulle bli så överraskad av denna bok. Men jag hade helt fel. Boken är fylld med suveräna exempel på hur lätt vi tänker fel, hur vi lätt uppfattar statistik fel och hur våra instinkter får oss att missförstå eller rent av avfärda relevant information.

Undertiteln är ”Tio knep som hjälper dig att förstå världen”, och boken bör egentligen läsas av alla. På köpet får man en mängd statistik över hur världen har förbättrats, men behållningen är insikterna om våra mentala spärrar. Om vi blir medvetna om dem blir de lättare att hantera. Läs!

Factfulness

Hans Rosling med Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling
Natur & Kultur

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor