Kraschen kan komma snabbare än vi tror
Lars Magnusson har skrivit boken Finanskrascher. Han är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet.
9 frågor till Lars Magnusson, forskare i ekonomisk historia vid Uppsala universitet
1 | Varför har du skrivit denna bok?
– Det finns ett behov av upplysning i denna fråga. Okunskapen är rätt stor kring såväl ekonomi som konjunkturer. Man kan ju tro att det bara är ödet eller slumpen som ställer till det. Så jag har försökt bringa lite ordning i frågan utifrån en mängd historiska exempel. Det är en brett skriven bok som alla bör kunna läsa.
2 | Dessa krascher verkar ju återkomma med oregelbundna mellanrum. Varför kan inte ekonomerna förutspå dem bättre?
– Det är mycket svårt att veta exakt hur de utlöses. Ibland är alla tecken på plats utan att något händer. Och nästa gång kan en krasch utlösas mycket fortare. Så det är oerhört svårt att förutsäga. Det finns i och för sig vissa saker som nästan alltid föregår en krasch. Men ibland vill man inte minnas. När ekonomin går bra och många tjänar pengar så vill man inte tro annat än att det kommer fortsätta. Det är så lätt att tro att man är smartare än förr och att denna gång är annorlunda …
3 | Vilka är de säkraste tecknen på en annalkande krasch?
– En snabb värdeexpansion. Det kan handla om aktier eller värdepapper eller något helt annat. När detta börjar kännas omotiverat bör man dra öronen åt sig.
4 | Nationalekonomin har i dag mer data och bättre metoder än någonsin. Kommer forskarna att lära sig att hantera detta?
– Jag vet faktiskt inte. En del forskning har blivit så komplicerad och specialiserad att den är svår att följa, och det är svårt att nå en överblick. Jag tror att vi får dras med bubblor och krascher så länge vi har en fri och decentraliserad ekonomi, tyvärr.
5 | Finns det några vanliga myter eller missuppfattningar om finanskrascher?
– Ja, i skönlitteraturen på 1800-talet behandlades ibland börskrascherna. Då handlade det ofta om rena skurkar och svindlare som spekulerade med pengar. Men i regel handlar det ju snarare om ett alltför stort generellt risktagande i ekonomin.
6 | Vilken är den värsta finanskraschen?
– I volym är det helt klart 2008 års krasch. Men vad gäller långsiktiga konsekvenser så är det kraschen på Wall Street 1929. Det ledde ju till den stora depressionen på 1930-talet.
7 | Blir vi klokare? Har vi blivit bättre på att hantera risker och överdriven optimism?
– Man vill ju gärna tro det, men jag undrar jag. Vi vill inte tro att det ska gå illa när allt ser ut att gå bra. Det är så lätt att önsketänka och tro att det just nu kommer att gå bra, i alla fall just för mig.
8 | Just nu har vi en stark högkonjunktur. När vänder det?
– Bra fråga! Med tanke på Trump och backlashen mot globaliseringen kan det ske snabbare än man kan tro. Om konjunkturen bromsar in kan börserna svaja och vi får då en ny kris med en tänkbar börskrasch.
9 | Är du orolig?
– Ja faktiskt. Det kan gå snabbt när det vänder.
Finanskrascher
Lars Magnusson
Natur & Kultur