Låt oss ge dig större djup åt dina samtal

Publicerad
Har du tankar och idéer om det du just läst? Mejla mig! viveka.ljungstrom@fof.se

Jag tror att vår värld blir bäst av samarbete. Men att den också mår bra av möten och konfrontation. När jag skriver det här har politikerveckan i Almedalen gått in på sin fjärde dag och jag har hunnit lyssna till tre partiledare och flera seminarier om allt från svårigheterna med att göra opinionsundersökningar till hur Östersjön ska räddas. Jag har lyssnat på samtal om forskningens villkor, universitetens framtid och hoten mot den fria pressen.

Almedalen är så många saker samtidigt och kan kritiseras för att vara en plats där eliten kliar ryggen på varandra. Men för mig och säkert många andra är det också en plats där samhällets grundläggande institutioner faktiskt finns samlade på en och samma plats. Det blir en påminnelse om vad som bygger ett gott samhälle. Här finns politikerna och åsikterna, ideologierna och meningsmotståndarna. Här finns också näringslivet och pengarna, sida vid sida med föreningslivet och de många ideellt arbetande medborgarna. Här är universitet och högskolor på plats, med såväl rektorer som framstående forskare. Och här samlas förstås journalister och utgivare för att bevaka, synas och diskutera journalistikens villkor. 

Det stundande valet är naturligtvis i fokus (förutom under de 90 minuter då Sverige besegrar Schweiz i fotboll). Men här pågår också många andra viktiga samtal och möten. Det finns mycket som är svårt, orättvist, farligt och hotande. Det finns oerhört mycket som känns hopplöst och olösligt. Men det finns också hopp och lösningar. Och här finns kunskap och många som söker och hittar svar baserade på både fakta och erfarenhet. När åsikter och motstridiga ”sanningar” torgförs i varje hörn blir det tydligt hur viktigt det är att vi alla orkar och förmår att ta reda på fakta och inte minst klarar av att ifrågasätta hur fakta presenteras och förklaras.

För varje dag i Almedalen påminns jag om vilken viktig uppgift Forskning & Framsteg har. Vårt bevakningsområde är enormt. Vi skriver om forskning från så vitt skilda områden som astronomi, historia, medicin, ekologi, nanoteknik, musik, teknik, sociologi – och mycket mer.

Under arbetet med det här numret har vi bland annat skickat en av våra redaktörer till Mongoliet, för att undersöka det som kan kallas ett demokratiskt underverk. Omgivet av några av världens mäktigaste diktaturer har det glesbefolkade landet lyckats skapa en robust demokrati som rankas lika högt som den i USA och i Argentina. 

Vi har också talat med forskare som studerar hur nätets algoritmer egentligen fungerar. Formlerna sägs ibland kunna kartlägga våra innersta tankar, men visar sig vid en närmare granskning styras ganska mycket av slumpen. Vi har också tittat närmare på hur 3D-printning kan komma att revolutionera både arkitektur och infrastruktur – och hur nätapotek lättvindigt säljer läkemedel som riskerar att öka förekomsten av antibiotikaresistenta gonorrébakterier. Dessutom får du möta myrforskarna som förundras över de myror som bygger superkolonier över släktgränserna. På kort sikt gynnas alla, men på lång sikt kan det vara en evolutionär återvändsgränd.

Eller?

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor