Twittrande ökade säkerheten efter terrorattacken på Drottninggatan

Publicerad

Bild: Pontus Lundahl / TT

Genom att organisera sig på Twitter bidrog flera tusen vanliga medborgare till att öka säkerheten för allmänheten och minska ryktesspridningen i samband med terrorattacken på Drottninggatan i april 2017. Det visar en studie från Nordicom vid Göteborgs universitet.

I takt med utvecklingen av digital teknik har vanliga människor kommit att spela en allt viktigare roll vid kriser och katastrofer. I stället för att bara bevittna, kan medborgarna nu aktivt delta i krisarbetet genom att till exempel organisera sig på digitala plattformar.

Studien, som bland annat bygger på en analys av Twitterflödet runt hashtaggen #openstockholm, visar också att majoriteten av inläggen, 71 procent, fokuserade på rationella aspekter av händelsen: De erbjöd hjälp eller delade instruktioner och annan viktig information till allmänheten.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor