Lättläst och spännande av unga forskare

Publicerad

Under ett par veckor befann sig forskaren Anna Rising i Sydafrikas vildmark på jakt efter en väldigt speciell spindel, känd för sina stora och starka nät. Tillsammans med en spindelexpert lyckades hon fånga 100 exemplar som hon använt för att kartlägga spindeltrådsgenerna och framställa konstgjord spindeltråd. Tråd som kan användas i allt från lätta, starka kläder till att lappa ihop skadade nerver.

Berättelsen är ett av flera intressanta möten med unga svenska forskare. I antologin Ett kalejdoskop av kunskap skriver ledamöter i Sveriges unga akademi populärvetenskapligt om utvecklingen inom sina fält. Det är enkelt och lättläst för den som vill veta mer om utvecklingen inom områden som talande, sociala robotar, nanooptik och partikelfysik. Läsaren får också hänga med ner i magmakammaren på en vulkan, lära sig mer om människans doftsinne, varför jorden behöver sin artrikedom och mycket mer. Det korta formatet tillåter inte forskarna att gå på djupet, men kanske har några av författarna fått blodad tand och vill skriva mer. Nya, populärvetenskapliga böcker skrivna av nästa generations svenska forskare vore mer än välkommet.

Ett kalejdoskop av kunskap. Sveriges unga akademi om vetenskap och samhälle

David Håkansson (red.)
Santérus

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor