Panel bakom tittarsiffror

Hur kan man veta hur många tittare ett tv-program har?

/Bengt Modigh

Publicerad

Bild: Getty images

För att beräkna antal tittare används ofta något som kallas för People Meters – elektroniska mätare på tv-apparater i ett urval svenska hushåll. Sammansättningen av denna panel ska vara så lik den svenska befolkningen som möjligt. Hushåll som ingår får en mätare per tv-apparat med tillhörande fjärrkontroll, där varje person i hushållet loggar in sig när de tittar på tv. På så sätt är det möjligt att mäta vem som tittar. Om hushållet har gäster registreras även dessa. Mätaren registrerar ljudet som spelas upp och kan på så sätt avgöra vilket program som visas. Totalt ingår i dag drygt 6 000 personer, fördelade på 3 000 hushåll, i denna tittarpanel. Baserat på paneldeltagarnas tv-tittande räknas sedan antalet tittare om till att motsvara befolkningsnivå. Om ett program uppges ha haft 600 000 tittare, så är det alltså beräknat utifrån hur stor andel av deltagarna i tittarpanelen som har sett det aktuella programmet.

Publikmätningar kan också baseras på information om tv-tittande på andra plattformar som dator, surfplatta eller mobil. I det fallet räknas hur många gånger programmet har spelats upp, och summan benämns som antal visningar, eftersom det inte är möjligt att få information om hur många personer som har sett programmet vid varje enskilt tillfälle. Det kan ha varit en person som har suttit framför skärmen, men det kan också ha varit en hel familj.

/Ulrika Andersson, forskare vid SOM-institutet, Göteborgs universitet

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor