Himlen alltid svart från månen

Hur ser solen ut från månen?

/Lisen Tamm

Publicerad

Bild: Getty images

Månen går i omloppsbana kring jorden och avståndet från månen till solen är ungefär lika långt som avståndet från jorden till solen. Solen kommer därför att se lika stor ut om man betraktar den från månen som den gör från jorden.

Det finns dock en viktig skillnad: Jorden har en atmosfär som sprider solljuset. Det gör att vår himmel ser blå ut mitt på dagen och rödaktig nära horisonten då solen är på väg ner eller upp. Månen har ingen atmosfär som sprider solljuset. Himlen kring solen kommer därför att vara alldeles svart. Att titta på solen från månen är precis som att titta på solen från ett rymdskepp utanför jordens atmosfär.

/Gabriella Stenberg Wieser, rymdforskare vid Institutet för rymdfysik, Kiruna

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor