Dags för livets resa

Publicerad
Har du tankar och idéer om detta nummer av tidningen? Mejla mig! red@fof.se

”Härlig är världen, men dåligt lottad till sitt förstånd. Utan att vi ändra det lilla och det stora kunna vi inte leva annat än med sorg, ty då kommer det som alltid kommit: orättvisornas isvindar, likgiltighetens gäspning, krigens tyfoner. Vi måste lära känna oss själva och världen. Vägen dit går genom god vilja, god vilja, god vilja.” Det finns nästan alltid något klokt att hämta hos Nobelpristagaren Harry Martinson.

Våren är här och med den vaknar livet och kanske livsandarna igen. För att fira allt som spirar och föds har vi valt att ägna en stor del av detta nummer åt just livet – hur uppstod det, av vad består det, finns det i rymden, kan vi skapa det i provrör och laboratorier? Det är spännande läsning men inte helt lätt, så kanske blir det lite extra hjärngympa för några av er också.

På många sätt har vi under det gångna året, på grund av pandemin, blivit påminda om vårt ett enda liv. Med nästan dagliga rapporter om klimatförändringar och en alltmer hotad natur blir det också mer tydligt hur alla vi enskilda människor är en del av något större. Harry Martinson igen:

”Naturens lagar är redan på väg
att ställa oss alla mot väggen.
Den väggen är lag av naturen.
Den saknar evangelium.
Den stora sorgen måste vi alla dela.
Då blir den möjlig att bära.
Den stora sorgen är den stora omsorgen.
Den måste vi alla lära.
Det finns bland alla bör och borde
Ett måste för alla.
Alla måste lära att sörja för världen.”

Harry Martinson var berest och han skrev om sina resor på ett sätt som förflyttar läsaren till maskinrummets hetta ombord på fartygen som tog honom runt jorden. I det här numret kan ni läsa om helt andra resenärers sätt att berätta om sina upplevelser när adelns bildningsresor tog fart på 1600-talet. Det visar sig att de ganska ofta snodde snygga formuleringar från guideböcker till sina dagböcker. Deras resande blev på många sätt startskottet för vår tids moderna resande.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Jag ska nu ge mig ut på mitt livs största bildningsresa när jag kastar loss för att tillsammans med min man segla jorden runt på vår båt Embla. På läsplattan laddar jag ner faksimil av Carl Peter Thunbergs och Anders Sparrmans reseberättelser om deras seglingar över världen, utsända av Carl von Linné åren 1770 till 1787. Om vindarna vill kommer vi att segla delvis i deras kölvatten.

Med på resan tar jag också Harry Martinson (större delen av hans utgivning finns att köpa som e-böcker). Och även om hans och mitt liv är oerhört olika, känner jag ett starkt band till denna milda människa, som inte roades av att skriva om våld och action men inte vek undan från orättvisan. Och på något sätt lyckades han ofta få in ett tröstande ord, både till den lilla människan och till mänskligheten.

”Rastlöshetens apostlar ropa: ’Sälj allt vad du äger och kom följ med mig.’”

Med hjälp av Harry Martinson ber jag att få tacka för en otroligt lärorik och spännande tid som ansvarig utgivare och chefredaktör för Forskning & Framsteg. Jag passar samtidigt på att hälsa min efterträdare Jonas Mattsson välkommen på resan med Sveriges bästa populärvetenskapliga tidning.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor