Nytt bläck löser problem för plastelektronik

Forskare i Linköping har efter sex års arbete lyckats utveckla ett nytt ledande bläck som bland annat minskar energiförbrukningen i plastelektronik.

Publicerad
Det nya materialet är av n-typ som leder lektroner. För att få ett bläck har det lösts i etanol. 
Bild: Thor Balkhed

Redan i dag finns sensorer, solceller och batterier som görs av ledande plast. Men flera av produkterna kräver att vissa delar görs i andra material, vilket försvårar tillverkningen. Orsaken är att det hittills inte funnits något lätthanterligt och giftfritt plastbläck som är n-dopat, det vill säga som leder elektroner.

Efter sex års arbete presenterar forskare vid Linköpings universitet nu ett ledande bläck av n-typ som är både mer miljövänligt än tidigare och som lätt kan sprejas på de flesta underlag. Forskningsledaren Simone Fabiano säger att det är ett stort framsteg.

– Att bygga elektronik utan en polymer av n-typ har varit som att gå på ett ben. Nu har vi även det andra benet.

Utvinner el ur kroppsvärme

I studien som publicerats i Nature Communications har det nya n-dopade bläcket använts för att bygga ett termoelektriskt element som gör el av värme.

– Tänk att du trycker en sådan komponet på en tröja. Du kan då utvinna el ur kroppsvärme, säger Simone Fabiano.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Forskarna har även byggt en transistor som är 1 000 gånger mer energieffektiv jämfört med tidigare transistorer gjorda i plast. Det nya materialet gör det också möjligt att bygga komponenter med plastelektronik som tidigare inte varit möjliga som förstärkare.

Enligt Simone Fabiano kommer han och kollegorna att arbeta vidare med materialet och anpassa det för storskalig produktion. Tillsammans har de även patenterat det nya bläcket och startat ett avknoppningsföretag för att kommersialisera tekniken.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor