Randigt norrsken visar luftens vågor

Människor som fotograferar himlen på sin fritid har hjälpt till att upptäcka en form av norrsken som fått namnet dyner. Detta kan hjälpa forskare att bättre förstå vågor högt upp i atmosfären.

Publicerad

Bland bilder av olika sorters norrsken var randiga strukturer som denna en udda typ, som inte tidigare beskrivits. Norrskensfotografer från Finland, Norge och Skottland bidrog till en ny studie.
Bild: Graeme Whipps

Bilder på diffust norrsken med regelbundna ränder satte myror i huvudet på norrskensforskare i Finland. De upptäcktes av entusiaster som fotograferar natthimlen på sin fritid, och som blivit medförfattare till en vetenskaplig studie – en ovanlig kombination av rymdfysik, atmosfärsfysik och medborgarforskning.

Forskarna gav de lysande ränderna namnet norrskensdyner och har undersökt dem även med satellit. De kunde då bland annat se att dynerna förekommer vid samma förutsättningar som behövs för att skapa en typ av regelbundna vågor högt upp i atmosfären. Det kan förklara mönstret av ränder – luften är tätare i vissa band, vilket betyder att det finns fler partiklar där som kan stråla ut ljus.

Ny satellit

För norrskensforskarna är detta något helt nytt, medan atmosfärsforskare inte är lika förvånade. Linda Megner, forskare vid meteorologiska institutionen, Stockholms universitet, tycker att det är väldigt spännande att se dessa vågor i amatörfotografers bilder. Hon är van att studera liknande vågor genom att fånga upp ett svagt ljus som kallas luftsken – det uppstår när energi som luften absorberat från solljuset strålar ut igen om natten. Att titta på luftsken är ett av syftena med Sveriges nya forskningssatellit, Mats, som ska sändas upp i slutet av året.

– Precis den här typen av fenomen kommer vi att titta på med Mats. För oss är det ingen större skillnad om det är norrsken eller luftsken, säger Linda Megner.

Att kunna se samma fenomen på fotografier och filmer tagna från marken och från rymden skulle kunna ge ny och intressant information.

Luftsken eller norrsken?

Både luftsken och det diffusa norrskenet strålar i samma gröna färg. Det som gör det till norrsken är om luften har fått sin energi från laddade partiklar från rymden, i stället för från solljuset.

– Det är i stort sett samma fysik, men inte samma källa, säger Maxime Grandin, forskare vid Helsingfors universitet som lett den senaste studien av norrskensdynerna.

Han är nu säker på att de dyner han studerat verkligen var norrsken, eftersom satellitmätningarna kunde avslöja att det verkligen fanns ett regn av elektroner från rymden vid samma tid och plats som skenet uppstod.

Det diffusa norrskenet är svårt att se, och om det finns vackra och ljusstarka norrskensgardiner samtidigt brukar uppmärksamheten riktas mot dem i stället. Det är Maxime Grandins förklaring till att norrskensskådare inte har lagt märke till de randiga dynstrukturerna tidigare, utan upptäckt dem först på fotografier.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor