Är små reaktorer en gammal idé?

Angående artikeln ”Byggstart för liten svensk reaktor” (F&F 1/2021) och konceptet SMR, små modulära reaktorer: Detta påminner mig om skriverier runt 1960 om att ASEA-Atom var på gång med en liten ”kvarters-reaktor” som kallades ”Secure” och skulle lösa alla energiproblem. Eller är jag helt ute och cyklar? /Åke Wärngård

Publicerad

Dagens kärnkraftsanläggningar är stora bjässar men det pågår en utveckling av små modulära reaktorer, som ska kunna byggas ihop som legobitar.
Bild: Getty images

Svar av Waclaw Gudowski, professor i reaktorfysik, KTH:

Idén om små kärnreaktorer är inte ny. Det projekt som frågeställaren drar sig till minnes var ASEA-Atoms innovativa reaktor Secure, även kallad Pius. Tanken med Secure-Pius var att skapa en mindre och enklare reaktor, baserad på passiv säkerhet. Den skulle kunna användas för fjärrvärme i svenska städer, men också vara ett sätt för utvecklingsländer att öka sin energiproduktion till en rimlig kostnad. Utvecklingen av Secure-Pius pågick in på 1980-talet, men det byggdes aldrig någon kommersiell reaktor med tekniken. Tjernobylkatastrofen satte i realiteten stopp för utveckling av innovativa reaktorer under lång tid.

Två viktiga skillnader mellan Secure-Pius och dagens forskning om SMR är dels att de kärntekniska principer som dagens SMR bygger på ger hundra gånger mindre radioaktivt avfall, dels nyckelordet ”modulära” – att konstruktionen ska baseras på färdiga moduler, som legobitar, enkla att montera och i ett senare skede skala upp eller ner.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor