Kan myggor avslöja brottslingen?

Ett filmscenario jag tänkt ut: En kriminalare får idén att omedelbart fånga mygg intill den just upptäckta, mördade kroppen. Man gör dna-analys på ett antal av dessa, får några mänskliga träffar, bland annat på en misstänkt, vilket mot­säger hans berättelse om att han befann sig 20 mil från platsen vid tiden för mordet. Kritisk fråga: Ger dna-analys av myggblod information om vad/vem myggan stuckit? /Jörgen Sjödahl

Publicerad

Människo-dna från myggor har förekommit i flera brotts­utredningar.
Bild: Getty images

Svar av Maja Sidstedt, förste molekylärbiolog på Polisen, Nationellt forensiskt centrum, Linköping

Det har forskats om detta och svaret på din fråga är ja. Det är absolut möjligt att analysera blod från en mygga och få fram en mänsklig dna-profil som kan matchas mot misstänkt eller offer. Myggor kan suga i sig flera gånger sin egen kroppsvikt i blod och det tar därefter flera dagar för myggan att smälta denna näring. Studier har visat att det finns goda möjligheter att få fram en mänsklig dna-profil under de första två dygnen efter sticket.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

För bevisvärdet i en eventuell rätte­gång är även andra omständigheter viktiga, som om myggan har varit instängd eller om det är möjligt att den flugit en sträcka eller rent av följt med i till exempel en bil.

Flera verkliga fall finns där mänskligt dna från myggor använts i polisutredningar. I den vetenskapliga litteraturen beskrivs bland annat ett mord på Sicilien 2005, där en mygga från den huvudmisstänktes hem, beläget långt från där kroppen hittades, bevisade att offret varit i huset. 2008 skrev tidningar runt om i världen om att den finska polisen tagit en biltjuv med hjälp av en blodstinn mygga, som hittats i bilen och sommaren 2022 rapporterades att en inbrottstjuv i Kina identifierats på liknande sätt.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor