Kan planeter snurra runt två stjärnor?

Kan dubbelstjärnor ha planeter? Blir ett sådant solsystem i sådana fall mindre stabilt, för att det inte har en dominerande himlakropp som nav? /Boel

Publicerad

Fotografiet taget med Hubble-teleskopet visar Sirius A och dess lilla kompanjon Sirius B (den ljusa fläcken nere till vänster).
Bild: Wikimedia commons

Svar av Markus Janson, professor i astronomi, Stockholms universitet
Dubbelstjärnor har visat sig ha planeter i ganska riklig mängd. En planet i ett dubbelstjärnesystem kan antingen befinna sig i en bana kring den ena av de två stjärnorna, eller i en bana kring båda stjärnorna på samma gång.

Stabiliteten hos planeterna påverkas mycket riktigt av om det finns två stjärnor med stark dragningskraft i ett planetsystem, i stället för bara en stjärna. Om en planet till exempel befinner sig i en bana kring stjärna A, men ibland kommer i närheten av stjärna B, kan kraftig instabilitet uppstå, vilket kan resultera i att planeten kastas ut ur systemet.

Fråga en forskare

Har du en fråga till en forskare? Mejla fraga@fof.se

Som en grov tumregel kan man säga att en planet i bana kring stjärna A alltid måste befinna sig minst 3–4 gånger längre från stjärna B än från stjärna A för att systemet ska kunna vara stabilt. På samma sätt måste en planet i en stabil bana kring ett stjärnpar AB vara minst 3–4 gånger längre bort från både A och B än avståndet mellan A och B. Om man bortser från dessa instabila zoner, verkar dubbelstjärnor ha planeter i liknande omfattning som ensamma stjärnor.

Välkommen till

Hjärndagen 2023

Välkommen till en spännande heldag med föreläsningar om den senaste hjärnforskningen. Fredag 10 november kl 9–16. Oscarsteatern, Stockholm.

Läs mer och boka!

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 nummer om året och dagliga nyheter på webben med vetenskapligt grundad kunskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor