Annons

En person sitter mitt emot AI-roboten
Bild: 
Johan Marklund

Anställningsrobotens första jobb avklarat

Annons

Publicerad:

2019-09-05

Nu har första anställningen i Sverige skett via en robot. Jobbet har gått till Anders Örnhed på Upplands-Bro kommun, som digital strateg.

Rekryteringsföretaget TNG har tillsammans med Furhat Robotics utvecklat AI-roboten, som är ensam i sitt slag. I nummer 10, 2018 av Forskning & Framsteg skrev Marie Alpman artikeln ”Roboten sköter snacket” om hur processen att utveckla AI-roboten gått till – och nu har den alltså använts i praktiken.

Roboten som heter Tengai har via djupinlärning fått förmåga att kunna använda tidigare inlärd information i nya situationer – alltså förmågan att anpassa sig. Det blir nödvändigt eftersom mänskliga samtal är komplicerade, inte bara orden är viktiga utan även tonfall och kroppsspråk. 

Tanken bakom TNG:s projekt är kunna anställa utan diskriminering. Roboten ska, med dess programmering, inte påverkas av den arbetssökandes kön, ålder, utseende eller etniska bakgrund. Diskriminering är något som präglat både tidigare AI-system och arbetsintervjuer mellan människor.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.