Annons
Plutos månar

De två namnlösa månarna vid Pluto (P4 och P5) är väldigt små, knappt 30 kilometer i diameter.

Bild: 
NASA, ESA & SETI Institute

Döp två små månar

Plutos minsta månar måste få riktiga namn – en omröstning pågår.

Författare: 

Publicerad:

2013-02-13

Just nu kan alla vara med och rösta om vad de minsta två månarna till Pluto ska heta.  Det är bara att dyka in i myternas värld och välja.

Pluto själv bär namnet efter det romerska dödsrikets konung, en motsvarighet till grekernas Hades. Plutos största måne heter Charon, efter den odödlige färjekarl som förde de dödas själar över floden Styx till Hades. De andra två månarna heter Nix, efter den grekiska nattgudinnan, och Hydra, efter det månghövdade monstret.

De två senast upptäckta månarna har än så länge bara preliminära namn, men ska döpas efter något som finns med i myterna om underjorden. De mest populära förslagen är för närvarande Styx och Cerberus (Kerberos på svenska), vakthunden med tre huvuden.

Omröstningen är i full gång sedan i måndags. Avgörandet fälls av den astronomgrupp som med hjälp av Hubbles rymdteleskop upptäckte månarna år 2011 och 2012. Sedan ska den astronomiska unionen godkänna valet – utan bråk, får man hoppas, vilket inträffade då Nix skulle namnges. Gudinnan heter i själva verket Nyx, men namnet var redan upptaget av en asteroid.

Här kan du rösta, till och med den 25 februari. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar