Annons
laser

Kontaktlinsen med lasern placerad på ett koöga.

Bild: 
University of St. Andrews

Ett steg närmare laserblick

Forskare i Skottland har utvecklat en liten, tunn laser som kan placeras på en kontaktlins. Där kan den tjäna som en extra säkerhetsmekanism vid iris-identifiering.

Författare: 

Publicerad:

2018-05-03

Den nya lasern är bara 200 nanometer tunn, böjlig och möjlig att fästa på olika underlag. Forskarna vid University of St. Andrews har i ett av sina försök fört över lasern till en kontaktlins som sedan testats på ett öga från en ko.

För att få lasern att lysa krävs att den bestrålas med en yttre laser. Båda lasrarna har så låg effekt att de inte ska skada ögat. Enligt forskarna skulle kontaktlinsen därmed kunna användas på människor, till exempel som en extra säkerhetsmekanism vid identifiering med hjälp av regnbågshinnans mönster.

Forskarna testade också att placera flera lasrar i rad på en sedel. Eftersom varje laser kan ges  ett unikt spektrum bildar lasrarna en slags streckkod som skulle kunna avslöja förfalskningar.

lasrar

Lasrar på sedlar bildar en unik kod som försvårar förfalskningar. 

Bild: 
University of St. Andrews

De tunna så kallade membranlasrarna skulle också kunna användas som sensorer enligt forskarna, som presenterat resultaten i Nature Communications.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar