Annons

Kraniet efter den europeiska rovdinosaurien Torvosaurus gurneyi är 115 centimeter långt.

Bild: 
Christophe Hendrickx

Europas största köttätare

En nyupptäckt dinosaurie är sannolikt det största landlevande rovdjuret som någonsin hittats i Europa.

Annons

Publicerad:

2014-03-06

Tio meter lång 4-5 ton tung och utrustad med decimeterlånga sylvassa tänder – den nyupptäckta rovdinosaurien var nästan lika stor som Tyrannosaurus rex och säkerligen lika skräckinjagande.

Fyndet gjordes bland redan insamlade portugisiska fossil, som tidigare betraktats som lämningar efter arten Torvosaurus tanneri. Det var en storvuxen rovdinosaurie som levde i Nordamerika och på den Iberiska halvön för ungefär 150 miljoner år sedan. Nya undersökningar visar dock att några av fossilen härstammar från en unik europeisk art som har fått namnet Torvosaurus gurneyi. De två arterna har olika tanduppsättningar samt vissa skillnader i kraniernas form.

Forskarna som publicerade de nya rönen i Plos One, menar att T. gurneyi inte bara är den största landlevande rovdjursarten som upptäckts i Europa, utan även ett av de största rovdjuren som existerade under hela juraperioden.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.