Annons
Statistik över gissningar

Gissningar på vem som ska ta över som partiledare för Kristdemokraterna.
Självskattad säkerhet och andel som gissade rätt i olika kategorier som svarade.

Bild: 
Anders Sundell

Experter inte bättre på att förutspå politik

När Göran Hägglund annonserade sin avgång som partiledare för Kristdemokraterna inledde en statsvetare ett experiment för att se vem som var bäst på att förutse efterträdaren.

Författare: 

Publicerad:

2015-03-12

I slutet av januari inledde statsvetaren Anders Sundell vid Göteborgs universitet ett litet experiment på bloggen Politologerna – han ställde frågan till läsarna om vem som skulle bli Kristdemokraternas nästa partiledare. Drygt 400 personer svarade, och de fick även ange hur säkra de var på sitt svar samt om de var statsvetenskapliga forskare, politiker/politisk tjänsteman, journalist/opinionsbildare eller något annat.

Nu när allt tyder på att Ebba Busch Thor ska ta över har han analyserat materialet. För det första överskattades generellt förmågan att förutse efterträdaren. Bara 37 procent hade rätt, medan 46 procent var säkra på att deras gissning var rätt. Det fanns dessutom inget samband mellan hur säker man sade sig vara och benägenheten att gissa sätt. Gruppen som uppgav sig vara allra säkrast på sin gissning var dessutom allra sämst på att förutsäga rätt namn.

För det andra visade det sig ”experterna” (ett drygt 30-tal svarande per kategori) var sämre än de drygt 300 övriga personerna. Experterna var överlag mer säkra på sitt svar, men sämre än snittet på att gissa rätt. Sämst var journalister/opinionsbildare, där bara 26 procent gissade rätt namn.

Anders Sundell påpekar att experimentet är för litet för att vara statistiskt säkerställt, men påpekar att resultatet ligger i linje med annan forskning på området. Framtiden är svår att förutsäga. 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar