Annons

Solförmörkelse betraktad från den japanska satelliten Hinode, den 4 januari 2011.
(Hinode/XRT)

Följ en total solförmörkelse!

Annons

Publicerad:

2012-11-13

I kväll, klockan 21.30 den 13 november 2012, kommer solskivan att bli helt täckt av månen. Solförmörkelsen inträffar i Australien – och händelsen sänds live på internet.

Från tre platser i norra Australien kommer sändningen att följa den helt förmörkade solen under en kvart, mellan 21.30 och 21.45. Men redan 19.45 sänds den första bilden av solen med månen som glider över den.

Sändningen sker inom projektet Gloria, ett europeiskt nätverk av teleskop som ska göra astronomiska observationer tillgängliga gratis även för amatörer. På projektets hemsida finns även skolmaterial och annan information – på engelska – om solförmörkelsen och övriga Gloria-projekt.

Titta på solförmörkelsen här eller här.

Nästa totala solförmörkelse kommer att synas från centrala Afrika den 3 november 2013. Då kommer man även att se en så kallad ringformig förmörkelse, då solens yta sticker ut som en lysande ring kring månens skugga.

Den 20 mars 2015 kommer solen att ses totalförmörkad från Färöarna och Svalbard, och den 21 augusti 2017 från centrala USA.

För att få se en total solförmörkelse i Sverige måste man vänta ända till den 26 oktober 2126.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.