Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

Första protesen med känsel

Sensorer i fingrarna känner skillnad om ett föremål är mjukt, hårt, kantigt eller runt.

Publicerad
En hand med känsla
Bild: LifeHand2/Patrizia Tocci

För 10 år sedan förlorade Dennis Aabo Sørensen sin vänsterhand när en fyrverkeripjäs exploderade. Nu är han den första i världen som har fått pröva på en handprotes med känsel.

– Det var fantastiskt att ha en handprotes som har kontakt med hjärnan. Jag fick feedback på vad jag gjorde med handen. Det var väldigt nära den riktiga känslan, säger Dennis Aabo Sørensen som i dag är 36 år.

Under en månad fick han pröva en prototyp som schweiziska och italienska forskare har utvecklat. I två fingrar var protesen försedd med sensorer som skickade elektroniska signaler till Dennis Aabo Sørensens nervsystem.

Med förbundna ögonen kunde han känna skillnad på bland annat en träbit, en basketboll och en glasflaska. Han kunde också reglera hur mycket muskelkraft som krävdes för att gripa tag i flaskan – inte för mycket så att den gick sönder och inte för lite så att den slant ur handen.

– Med min vanliga handprotes måste jag hela tiden övervaka alla rörelser med ögonen, med den här kände jag vad jag gjorde.

Protesens elektroder fästes i Dennis Aabo Sørensens nervändar i överarmen. Forskarna oroade sig för att nerverna skulle ha förstörts eftersom de inte har använts sedan han förlorade sin hand, men signalerna visade sig flyta fint in och ut ur protesen.

Dennis Aabo Sørensen fick bara testa handprotesen i 30 dagar. Den ska nu utvecklas och det kommer att dröja fler år innan han och andra amputerade kan få en protes med känsel.

– Den här var lite stor, jag hoppas på en mindre och mer handliknande protes, med känsel i alla fingrarna, säger han.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor