Hans Rosling är död

Hans Rosling, folkbildaren och professorn i internationell hälsa, har avlidit. Vi minns honom bland annat som en ovanligt ljusstark föreläsare, en slags estradör i vetenskapens och framstegsoptimismens tjänst.

Publicerad

En intensiv, optimistisk och sanningssökande forskare och föreläsare har gått bort. Hans Rosling avled i bukspottskörtelcancer endast 68 år gammal. Han var känd som en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion, för sitt arbete med stiftelsen Gapminder och dess begripliga statistiska bubblor, men kanske mest för sina pedagogiska föredrag om global hälsa.

Många har vittnat om hans breda engagemang, särskilt för världens utsatta, och för sitt envetna påpekande att världen är en bättre plats i dag.

Förra året fyllde Forskning & Framsteg 50 år. Som en del av firandet ordnade vi en jubileumskryssning där Hans Rosling skulle ha varit en självklar deltagare. Jag skickade ett mejl med en inbjudan, och bara några minuter senare ringde Hans Rosling upp. Jag minns samtalet som om det var i går. Mycket vänligt förklarade han först att han tyvärr inte kunde medverka för att han var sjuk i cancer och hade ställt in alla framträdanden.

Men snabbt gled samtalet över i vikten av populärvetenskap, att beskriva nya forskningsrön och lyfta fram världen som den verkligen ser ut. Men det var inte ett samtal som hela tiden flöt lätt. För Hans Rosling tålde inte plattityder eller enkla svar. Han ville veta vad vi faktiskt gjorde för att sprida forskning.

En av dem som också upplevde Hans Roslings intensitet var Forskning & Framstegs redaktör Henrik Höjer. Inför vårt temanummer om Afrika intervjuade han Hans Rosling. Läs intervjun här.

Vi hedrar Hans Rosling genom att fortsätta i hans anda och bedriva god och intresseväckande populärvetenskap.

Patrik Hadenius
chefredaktör

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor