Annons

Blå spår. De raka, blå strecken är muoner som har bildats i sönderfallet efter en Higgspartikel.

Bild: 
CERN

Higgs – ett efterlängtat genombrott

Nu har den sista pusselbiten i fysikens Standardmodell hittats – teorin om hur materia bygger upp universum.

Annons

Publicerad:

2012-07-05

– Vi har upptäckt en ny elementarpartikel. Det är den tyngsta bosonen någonsin, sade Joe Incandela, talesman för fysikerna vid Cern på presskonferensen den 4 juli.

Den nyupptäckta bosonen – en term för materiens minsta beståndsdel – är med 99,99 procents säkerhet den eftersökta Higgspartikeln, drygt hundra gånger tyngre än en proton, vätets atomkärna. Dagen till ära var därför även Peter Higgs inbjuden till Cerns presskonferens, fysikprofessorn som i unga år, för drygt fyra decennier sedan, föreslog Higgspartikelns existens.

Higgpartikeln är den sista pusselbiten i fysikens Standardmodell för materiens minsta byggstenar och alla krafter som råder över dem. Partikeln hör till det så kallade Higgsfältet, som tilldelar de andra partiklarna deras massa.

Jakten på Higgspartikeln startade år 2009, då fysiker började krocka protoner i världens mäktigaste accelerator. Bland de flera biljoner partiklar som sedan dess har bildats i krockarna har fysikerna letat efter spår av Higgsbosonens sönderfall. Higgs är så kortlivad att den genast sönderfaller till andra partikler, om den bildas.

Det finns många möjliga spår efter Higgs, och resultatet är statistiskt: risken att det är fel ska inte överstiga 1 till 1,7 miljoner. De två konkurrerande forskargrupperna vid Cern – Atlas och CMS – har därför kämpat för att samla tillräckligt många intressanta fall.

Nu ska grupperna fortsätta jakten för att mer exakt kunna beskriva den nya partikelns egenskaper. Om egenskaperna inte stämmer med vad som förväntas så är upptäckten om möjligt ännu större. För vad alla fysiker innerst inne längtar efter är att hitta något som ingen har kunnat förutsäga.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

3

Kommentarer

Citaten "en term för materiens minsta beståndsdel – är med 99,99 procents säkerhet den eftersökta Higgspartikeln, drygt hundra gånger tyngre än en proton" kan det vara möjligt?

Hi, hi, hi. Ni tror att fler än några stycken vet vad en higgspartikel är för något.
Det saknas nog partiklar i någras hjärna, så att de kan inse att det finns viss krav på pedagogik. INtellektuell masturbation kan man behålla för sig själv, inte i nätet.

"Mass-media" innebär att man vänder sig till en "bred" publik. Om frågan kräver djupa kunskaper kan man inte bara ta upp dem som om det vore en självklar sak. Det handlar om folkbildning och pedagogik. Det är knappast någon lyssnare som hade någon allmän kunskap i avancerad fysisk teori och vad higgpartiklar är för något. Ni pratade som om det var självklarheter. Vad är ett radioprogram värt om det läggs upp på detta sätt? Programmet ville ge intryck av att en bred publik kunde applådera entusiastiskt och hålla med om några påståenden. Således att radiolyssnarna fick något matnyttigt och begripligt i sig. Rappakalja kan knappast betraktas som radioprogram. Håll detta för en intern krets som redan har förutsättningarna klara för sig. Och att säga att något (?9 är med 99,99%-s säkerhet den " eftersökta"´higgpartikeln" är som att säga God dag yxskaft. Hur har man mätt "säkerhete" för att komma fram til 99.99%? Min komentar är följande: Kammisli anna kultu hada qitabin, wa laisha bihakin wala akdibu. Wa hul lijag fihi Siwa kag'idin, wa gaira midadin bihi aktubu. Eller hur?