Annons

Stillbild ur animationen av Isons väg genom solsystemet.

Isons bana i det inre solsystemet.

Bild: 
Nasa

I veckan flyger kometen Ison förbi Mars

Ison närmar sig solen. Kanske bereder den århundradets himlashow.

Annons

Publicerad:

2013-09-30

Det har tagit tusentals år för kometen Ison att komma hit från solsystemets utkanter och den ska ut dit igen. Men först ska Ison göra en vända kring solen, och i veckan seglar den förbi vår grannplanet Mars. Den 1 oktober hamnar Ison som närmast, 11 miljoner kilometer från ytan. Marsrobotarna Curiosity och Oportunity kommer att fotografera kometen ovan deras huvuden, och även sonder i bana kring Mars ska följa passagen. Bilderna kan avslöja om Ison blir den århundradets komet som många hoppas på.

Än så länge kan Ison ses bara med rätt stora teleskop, men efter sista veckan i november och in i nästa år kommer den förmodligen att bli synlig för blotta ögat eller med en enkel kikare från jorden. Och redan den 17 oktober kommer nya numret av Forskning & Framsteg med vårt reportage om Ison.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.