Annons

Åsa Wrange bredvid ett av sina objekt.

Konstnären Åsa Wrange bredvid ett av sina objekt på utställningen Inre & yttre rymden – vårt universum expanderar

Bild: 
Joanna Rose

”Jag har inspirerats av mörk energi”

Inre & yttre rymden – vårt universum expanderar, det är titeln på en utställning som öppnade vid Edsviks konsthall i Sollentuna i helgen. Där möts konst och vetenskap.

Annons

Publicerad:

2013-03-25

Utställningen är ett samarbete mellan konsthallen och Oskar Klein-centrum för kosmopartikelfysik vid Stockholms universitet. Passionen kommer från kosmologerna, gestaltningen från konstnärer – som fascinerats av både de vetenskapliga och de existentiella gåtorna kring vårt universum och människans plats i detsamma.

– Jag har inspirerats av mörk energi, det som finns men inte syns, det svåråtkomliga. Vakuum som jag trodde var tomrum, men som innehåller energi, säger konstnären Åsa Wrange från Stockholm, en av drygt tjugotal utställare.

Universums mörka energi är en av kosmologins allra största gåtor. Energin fyller över 70 procent av rymden, men ingen kan säga vad den är för något.

Utställningen i Sollentuna pågår till den 14 april, och kompletteras även med en rad populärvetenskapliga föreläsningar.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.