Annons

Alfa Centauri B

Moderstjärna. Den nyupptäckta planeten är lika stor som jorden och kretsar kring stjärnan Alfa Centauri B, vår närmaste stjärngranne.

Bild: 
ESO

Jordlik planet runt vår närmaste granne

Annons

Publicerad:

2012-10-18

Schweiziska astronomer har upptäckt en planet på bara 4,4 ljusårs avstånd från oss. Den är ungefär lika stor som jorden och kretsar kring en av stjärnorna i Alfa Centauri, våra närmaste stjärngrannar.
Planeten rör sig ovanligt nära sin moderstjärna, Alfa Centauri B. Ett helt varv tar bara tre dagar och fem timmar. Därför tror de flesta att det råder osedvanlig hetta på planeten, med temperaturer på över 1 200 grader Celsius. Detta innebär sannolikt att liv inte kan finnas där. Men vem vet?

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Forskningsprojekt: Planeter som liknar jorden och nyhetsrapporteringen om denna

European Southern Observatory har sammanställt en rapport om fyndet av en jordliknande planet i ett solsystem som är ett av våra närmaste.
Ursprungsartikeln skickades in till Nature den 3 augusti, accepterades den 13de september och publicerades online den 17 oktober 2012.

Google-sökning 2012-10-18: earthlike planet:

Om man går vidare till förslaget ”earth like planet 2012” ser man att tex Fox News http://www.foxnews.com/science/2012/10/16/planet-same-size-as-earth-foun... , Forbes http://www.forbes.com/sites/alexknapp/2012/10/16/scientists-find-an-eart... mfl var ute med nyheten redan den 16 de oktober.
Forbes länkar ockå till en pressrapport från European Southern Observatory http://www.eso.org/public/news/eso1241/ från den 16 oktober, vilket tillsammans med tidsskillnaden ml Europa och USA förklarar, hur de kan vara 2 dagar tidigare än oss med rapporteringen.
Man ser också, att det finns en ivrig rapportering om andra mer eller mindre jordlika planeter, tex i National Geographic i februari 2012.
8 svenska dagstidningar (som finns i Mediearkivet) tar alla upp nyheten den 18 oktober.
Vid 15-tiden den 18de oktober läggs nyheten upp på Forskning och Framstegs hemsida.