Klimatforskare fattar sig kort: ”Allvarligt men inte kört”
Inför klimatmötet COP26 i Glasgow som börjar på söndag ger Kungliga Vetenskapsakademien ut en enkel sammanfattning av läget, som är ”allvarligt men inte kört”. Sju klimatforskare förmedlar forskarsamhällets samlade kunskap på 15 sidor.
Även den korta sammanfattningen av senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC är hela 40 sidor. Därför ville Kungliga Vetenskapsakademien ge ut något som kommer direkt från forskningen, men som en bredare läsekrets kan ta till sig, förklarar akademiledamoten Deliang Chen. Han är professor i fysikalisk meteorologi vid Göteborgs universitet och en av huvudförfattarna till rapporten från IPCC som släpptes i början av augusti.
− Vi har försökt få fram det viktigaste ur rapporten på global nivå. Dessutom har vi lagt till andra publicerade nordiska forskningsresultat med fokus på extremhändelser som skyfall, extremt milda vintrar och värmeböljor, säger han.
Författarna till den nya skriften Vetenskapen säger – om klimatet gör också en del egna bedömningar.
− IPCC kan bara presentera fem scenarier, utan att förutspå framtiden. Vi har tittat på vad länderna har lovat, vad som har skett och var vi befinner oss. Slutsatsen blir att vi är på väg mot en uppvärmning på mellan 2,5 och 3 grader, säger Deliang Chen.
Ungefär samma slutsats presenterade FN:s miljöorgan UNEP nyligen i rapporten Emissions gap report 2021: The heat is on. De har utvärderat planerna som världens länder lagt fram inför mötet i Glasgow.
Men även om läget är väldigt allvarligt och vi sannolikt kommer att missa 1,5-gradersmålet så betyder det inte att allt är kört, enligt Deliang Chen.
− Om vi kör på en motorväg och missar en avfart, vad gör vi då? Vi måste sakta ner och vara försiktiga så att vi inte missar nästa.
Deliang Chen har deltagit i den internationella klimatpanelens arbete sedan 1999. Han kommer att närvara i Glasgow via Zoom, och hoppas att länderna kommer att lägga fram konkreta handlingsplaner. Det är stor skillnad på planer som ska följas upp inom ett par år, jämfört med långsiktiga löften, menar han.
− Det är lätt att lova att vara koldioxidneutral till 2040 eller 2050, då är de flesta av dagens politiker utbytta och kan inte ställas till svars. Förhoppningsvis lägger många länder fram planer om att minska utsläppen med en viss procentsats varje år.
Vetenskapen säger – om klimatet finns att ladda ner här. Skriften har tagits fram med journalisten och författaren Anna Liljemalm som redaktör och i samarbete med Natur & Kultur. Anna Liljemalm skriver regelbundet om miljö och klimat för Forskning & Framsteg.