Lyssna på datorns julsång

Från ett foto av en julgran och 100 timmars sångträning skrev datorn en egen julsång. Den lär knappast ta sig in på några topplistor, men visar hur artificiell intelligens tar sig in på nya områden.

 

Publicerad

”Julgranen är full av blommor”, sjunger den datorgenererade sångrösten ackompanjerad av ett ganska ettrigt piano. Det är inte världens vackraste julsång, men den första som skrivits med hjälp av ett system för artificiell intelligens, AI.

Bakom det låtskrivande systemet står forskare vid Universitetet i Toronto. Som underlag till texten matades AI-systemet med ett foto på en julgran.  Bilden tolkades av systemet till en liten berättelse. Systemet tränades också i låtskrivning genom att det fick analysera 100 timmar av digital musik. Sedan kunde det på egen hand skriva den cirka en minut långa julsången som är del av ett större projekt som går ut på att skapa musik och även dans med hjälp av AI.

Det är inte första gången som datorer används för att skriva låtar. I höstas kom den Beatlesklingande ”Daddy´s car” skapad av ett AI-system på Sonys forskningsavdelning. Genom att utgå från en stor databas med sånger har det lärt sig att komponera ny musik i olika stilar. Systemet har dock fått hjälp med text och arrangemang av en mänsklig hand. Sony planerar att ge ut ett helt album med datorskrivna låtar under nästa år.

 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor