Vinnare av Tidskriftspriset: Årets rörligt 2024!

F&F vinner pris: ”Man måste vara värd Tiktok-tittarnas tid”

Forskning & Framsteg har vunnit Tidskriftspriset 2024 i kategorin Årets rörligt. ”Den största utmaningen är att bryta igenom bruset av allt annat som också vill fånga publikens intresse”, säger F&F:s sociala medier-redaktör Catherine Fulgencio.

Publicerad

F&F fick ta emot Tidskriftspriset 2024 i kategorin Året rörligt. På scenen från vänster Sara Peterssohn (webbredaktör), Eva Bergström (marknadschef), Anna Davour (astronomi och fysik-redaktör), Lina Wennersten-Gradert (humaniora och samhällsvetenskap-redaktör och forskarredaktör), Per Snaprud (medicinredaktör och forskarredaktör), Jonas Mattsson (chefredaktör och vd), Catherine Fulgencio (sociala medier-redaktör) och programledarna Nassim Al Fakir och Lina Hedlund.
Bild: Anette Persson

Forskning & Framstegs satsning på att yngre med vetenskapsjournalistik på Tiktok, Instagram och Youtube gick hem hos juryn på årets Tidskriftsgala som hölls på Cirkus i Stockholm i går 23 oktober. I hård konkurrens var det F&F som tog hem segern.

– Det känns som en bekräftelse på att vi rör oss i rätt riktning när det gäller att nå ut med matig och viktig vetenskapsjournalistik till fler, säger Catherine Fulgencio som är Forskning & Framstegs sociala medier-redaktör.

Juryns motivering lyder: ”Med en stark tro på den valda målgruppens kunskapstörst väljer man här att sprida sitt innehåll helt på målgruppens villkor. Viljan, tron och modet att ta sig an uppgiften att sprida verifierad fakta i en miljö där detta inte är självklart är både hoppfullt och hedervärt.”

F&F prisas på Tidskriftsgalan

@forskningframsteg

Vi har vunnit ett pris 🥳 Mina kollegor och jag vill tacka er för att ni följer, kollar, gillar och kommenterar 🧡

♬ originalljud – Forskning&Framsteg

Vilken roll spelar rörligt innehåll för att nå och engagera en yngre publik?

– Eftersom majoriteten av unga konsumerar nyheter på det sättet så är rörligt format viktigt, men att videorna består av kvalitativ journalistik spelar faktiskt en större roll. En Tiktok-tittare kan vara ganska kräsen och då måste man se till att ens innehåll är värd deras tid.

Hur väljer du ut vilka ämnen du ska ta upp?

– Jag försöker ha ett öppet sinne och tänka att unga skulle kunna vara intresserad av alla ämnen som vi skriver om i Forskning & Framsteg. Jag brukar leta efter detaljer som sticker ut för att hitta ingångar till ämnet som passar i sociala medier. 

Vilka är de största utmaningarna med att locka en yngre publik?

– Den största utmaningen är att bryta igenom bruset av allt annat som också vill fånga publikens intresse. Jag tror att alla som jobbar i mediebranschen känner igen sig i det.

Och hur har responsen från de unga varit?

– Våra videor har skapat intressanta diskussioner i kommentarsfälten. Det kan vara både positiva och negativa reaktioner – häromdagen var det någon som tackade för att vi finns i en kommentar till vår video om matteångest.

Följ Catherine Fulgencio på F&F:s TiktokYoutube och Instagram.

Fakta: Tidskriftspriset

  • Tidskriftspriset delades ut av branschföreningen Sveriges tidskrifter på Tidskriftsdagen den 23 oktober 2024. Här kan du läsa om årets vinnare och nomineringar.
  • Tidskriftspriset verkar för hög och bestående kvalitet och förnyelse av svenska tidskrifter genom att premiera goda förebilder och nyskapande insatser. 
  • Tidskriftspriset ”Årets rörligt” premierar ett format eller en satsning som förnyat tidskriftsjournalistik inom rörlig bild.
  • Jury i ”Årets rörligt” var Johanna Thulin Bratten, programchef Samhälle TV4 (ordf.), Magnus Anshelm, vd MMS, och Bella Goldman, marknadschef SVT.

F&F i din mejlbox!

Håll dig uppdaterad med F&F:s nyhetsbrev!

Beställ nyhetsbrev

Prenumerera på Forskning & Framsteg!

10 tidningsnummer om året och dagliga nyheter på fof.se med kunskap baserad på vetenskap.

Beställ idag
Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor