Nobels fredspris för kamp mot sexuellt våld

Årets fredspris delas av två personer som har arbetat mot sexuellt våld i krig.

Publicerad
Denis Mukwege och Nadia Murad
Bild: Niklas Elmehed, Nobel Media

Läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa och Nadia Murad, en jazidisk kvinna från Irak, får dela på Nobels fredspris ”för sitt arbete för att stoppa sexuellt våld som ett vapen i krig”.

– Ett mycket bra val, säger Stina Högbladh som är forskningssamordnare vid Institutionen för freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet. Jag skulle säga att Denis Mukwege är en lågoddsare, hans namn har nämnts i dessa sammanhang i många år. 

Stina Högbladh tycker att det är viktigt att priset lyfter frågan om sexuellt våld. Även om många tror att Metoo-rörelsen kanske har bidragit till att placera frågan på agendan, så är sexuellt våld en långt äldre fråga.  

– Sexuellt våld i konflikter är i regel underrapporterat, säger hon, men det är mycket vanligare än vad man kan tro – även om vi tror att det är vanligt.

I konflikterna i Kongo-Kinshasa så har sexuellt våld systematiskt använts som vapen, men sådant är även mycket vanligt i länder där lag och ordning brutit ihop på grund av konflikter. 

– Sexuella övergrepp förekommer sannolikt i alla konflikter, mer eller mindre, säger Stina Högbladh.  

Nadia Murad tillfångatogs av Islamiska staten i Irak år 2014, och hölls sedan som sexslav.

– Hon ger offren ett ansikte – det är både viktigt och modigt – och detta sätter fokus på yazidiernas lidande under Islamiska staten, säger Stina Högbladh. 

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor