Nyupptäckta spegelneuroner upplever rummet runt andra
En viss del av hjärnan uppfattar det som händer i närheten av andra personer på samma sätt som om det händer oss själva.
En ny typ av så kallade spegelneuroner har upptäckts av forskare på Karolinska institutet. Nervcellerna skiljer inte mellan det som sker runt oss själva och det som händer runt den person som vi tittar på.
När en försöksperson såg en boll nära sin egen hand, aktiverades samma nervceller i hjärnan, som när personen fick se en boll nära handen på en annan person. Nervcellerna uppfattade alltså det som hände runt den andra personen på samma sätt som om det hände den egna kroppen.
De nervceller som aktiverades i den här studien registrerar rummet runt oss själva och andra människor, och är en ny typ av så kallade spegelneuroner. Vid tidigare studier av spegelneuroner har man tittat på fysiska rörelser, till exempel ansiktsuttryck och handrörelser. Den här studien visar att det även finns spegelneuroner som registrerar vad som händer i rummet i närheten av oss själva och andra.
– Vi tror att de här spegelneuronerna är till för att både registrera fara runt vår egen kropp och andras, men också för att underlätta samarbete mellan människor, till exempel att lyfta ett bord, säger Henrik Ehrsson, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet, som lett studien.
Nu vill forskargruppen studera om signalerna från de nya spegelneuronerna hänger ihop med vår förmåga att känna empati.
– Det vore till exempel intressant att se om vi får en starkare nervsignal när saker händer runt nära släktingar jämfört med främlingar, fortsätter Henrik Ehrsson.
Studien har publicerats i Current Biology.