Philae ringer hem

Efter sju månaders tystnad hörde kometlandaren Philae äntligen av sig.

Publicerad
Kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko sedd från 200 kilometers håll av Rosettasonden. Den förlorade Philealandaren gömmer sig möjligen under klippavsatsen som syns upp till höger på bilden.
Bild: ESA

Plötsligt vakande den till, landaren som försvann ur sikte i november förra året. Signalen fångades upp av moderfarkosten, Rosettasonden, som kretsar cirka 200 kilometer ovan ytan på kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko. Rosetta har väntat på livstecken från Philae sedan i mars i år, då man tänkt att kometen kom tillräckligt nära solen för att ladda Philaes batterier.

Philae verkar ha hamnat någonstans i ett skuggigt hörn på kometen när den tog mark den 12 november och slocknade snart därefter. Men nu verkar den fått tillräckligt med energi för att i 85 sekunder sända signaler till Rosetta vilka vidarebefordrades till Esas kontrollcenter i Darmstadt utanför München.

En dag senare kom ytterligare livstecken, fast bara i några sekunder. Det räckte för att bedöma landarens temperatur till –5 grader Celsius. Ganska varmt alltså för att vara långt bort i rymden. Förhoppningen är att solens strålar får de 10 instrumenten ombord på Philaelandaren att sätta igång sina mätningar, de första någonsin direkt från en komet.

Och varmare blir det fram till den 13 augusti då kometen ska runda solen och vända ut på sin avlånga bana på cirka 6,5 år i solsystemet. I december är Rosettaäventyret slut. Men fram till dess sänder man ständigt nya tillrop ut i rymden: Philae, call home!

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor