Annons

Så kunde solens utslungade gas spåras

Forskare har följt effekten av ett utbrott på solen genom hela solsystemet. Det kunde de göra genom att lägga ihop information från tio olika europeiska och amerikanska rymdfarkoster.

Författare: 

Publicerad:

2017-08-16

Några av de mest dramatiska utbrotten på solens yta leder till att ett stort moln av laddade partiklar kastas ut från den yttersta delen av solens atmosfär. En laddad gas kallas för ett plasma, och det för med sig sitt eget magnetfält.

Ett sådant utbrott skedde i oktober 2014. Den utslungade materian kom inte i jordens riktning, så vi märkte inte något av det här på vår planet. I det delar av solsystemet där molnet bredde ut sig fanns det dock det en hel rad olika rymdsonder och satelliter.

Genom att använda sig av alla de olika rymdsondernas instrument, och även Marsbilen Curiosity, har forskarna nu kunnat spåra plasmamolnet på dess färd ut från solen. Effekten av plasmamolnet syntes bland annat genom att magnetfältet skärmar av strålning från rymden. På det sättet gick det att följa hur molnet bredde ut sig över en stor del av solsystemets plan, och hur dess starka magnetfält bromsades in och tunnades ut när det nådde längre från solen.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar