Annons
Bevakningsboll

Bollkoll. Den nya bevakningsbollen är stor som ett äpple. Varje kamera är omgiven av fyra ledlampor för infraröd belysning.
(Foto: Francisco Aguilar)

Säkrare räddningsinsatser när kameran rullar

Genom att kasta in en boll fylld med kameror kan farliga miljöer studeras på säkert avstånd innan räddningsaktionen påbörjas.

Författare: 

Publicerad:

2012-11-05

Det nya hjälpmedlet har utvecklats av företaget Bounce imaging i Boston, USA. Det består av sex kameror, ledlampor och elektronik förpackat i ett gummiskal stort som en tennisboll. Kamerorna tar två bilder i sekunden som skickas trådlöst till en bärbar dator där en 360-graders vy av miljön runt bollen visas. Kamerorna utnyttjar infrarött ljus, vilket medför att kamerabollen även fungerar i ljusfattiga miljöer.

Kamerabollen kan användas till exempel polis och brandkår. Uppfinningen är ännu inte helt färdigutvecklad, men efter årsskiftet ska Bostons poliskår börja prova bevakningsbollen i fält.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar