Annons

Fasaden till Lunds nybyggda höghus innehåller Sveriges största integrerade solcellsanläggning.

Bild: 
Kasper Dudzik / Uulas Arkitekter

Skånskt höghus grönast i Sverige

Lunds högsta byggnad slår nu upp portarna. Det 70 meter höga landmärket är fullproppat med miljövänlig teknik.

Annons

Publicerad:

2013-01-15

Ideon Gateway består av en 19 våningar hög kontorsbyggnad samt ett hotell med 14 våningar. Husfasaderna skimrar i grönt, rött och orange och färgintrycket förändras beroende på synvinkeln och ljusförhållandena. Det beror på att en stor del av husväggarna består av glasplattor vars baksidor är täckta av en nyutvecklad, reflekterande plastfilm.

Bygget är inte bara uppseendeväckande, det innehåller också mycket innovativ miljöteknik.

Husfasaderna innehåller Sveriges största integrerade solcellsanläggning. Solcellerna genererar tillräckligt med elektricitet för att driva byggnadernas värme- och kylanläggning, som består av ett så kallat borrhålslager. Det är en form av bergvärmeanläggning för större fastigheter. Systemet gör huset energisnålt och ger avsevärt lägre koldioxidutsläpp än fjärrvärme och fjärrkyla.

Huset är utrustat med ett automatiskt belysningssystem som till stor del utnyttjar energisnål LED-teknik. Lamporna tänds när någon är i närheten och släcks när rummen är tomma. Även hissarna är energisnåla. På nedvägen alstrar de elektricitet som kan användas i byggnaden.

– Det här är sannolikt Sveriges grönaste höghus, säger Jerker Edfast, VD för Uulas Arkitekter som har ritat huset.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.