Annons

Korallreven är fulla av små bottenlevande fiskar, exempelvis smörbultar. Ny forskning visar att de utgör en enormt viktig näringskälla för de större fiskarna.

Bild: 
istock

Småfiskar löser Darwins paradox

Tropiska kustvatten är mycket näringsfattiga. Trots det finns det korallrev som blomstrar av liv, ”likt oaser i öknar”. Den här paradoxen har hållit många forskare vakna om nätterna, inklusive självaste Charles Darwin. Men lösningen kan finnas bland de allra minsta bottenlevande fiskarna.

Författare: 

Publicerad:

2019-06-25

Mangroveträsk och sjögräsängar fungerar som yngelkammare för de korallevande fiskarterna. Ynglen föds i korallreven men växer upp i dessa skyddade miljöer – och återvänder till reven när de blivit vuxna. Nu har ett internationellt forskarteam visat att en fiskgrupp avviker från det här mönstret. Det rör sig om mängder av pyttesmå bottenlevande arter, bland annat smörbultar. Deras yngel stannar i revens närhet, där merparten blir uppätna av andra revfiskar redan under de första levnadsveckorna.

Enligt forskarteamets beräkningar, som har publicerats i Science, står de små bottenlevande fiskarna och deras yngel för drygt 60 procent av den totala fiskbiomassan som konsumeras av revens invånare. Forskarna menar att den här enorma matresursen löser ”Darwins paradox”. Orsaken till att ingen kommit på detta tidigare är helt enkelt att merparten av de små bottenlevande fiskarna blir uppätna så fort att det har varit svårt att studera dem. Forskarna kallar dessa fiskar för revets ”mörka produktivitet”.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln: