Annons
Batterisorteringsapparaten Optisort

Håller ordning. Maskinen känner igen tusentals olika batterityper och kan sortera närmare 500 kilo uttjänta batterier i timmen.

Bild: 
G & P Batteries

Smart apparat sorterar batterier

Ett svenskt företag har utvecklat en maskin som med hjälp av artificiell intelligens kan sopsortera uttjänta batterier. 

Författare: 

Publicerad:

2013-01-02

En ny sorteringsapparat baserad på artificiell intelligens känner igen flera tusen olika batterisorter, och kan även lära sig att identifiera smutsiga och trasiga batterier.

De uttjänta batterierna placeras på ett rullband där de passerar en kamera. På några millisekunder analyseras bilderna och jämförs med batterier som finns lagrade i maskinens databas. När batterierna har identifierats puttas de ner i rätt sorteringskärl med hjälp av tryckluftsstrålar. Maskinen sorterar 5–10 batterier per sekund, vilket motsvarar minst 500 kilo batterier varje timme.

– Maskinen lagrar även information om vilka batterier den sorterar, vilket medför att vi kan analysera batterimarknaden. Vi kan till exempel se vilka batterimärken som är mest populära. Vi har också kunnat konstatera att många uppladdningsbara batterier kasseras i förtid, säger Hans-Eric Mellin som är VD för Optisort, som tillverkar maskinen.

Optisort grundades av Claes Strannegård som är forskare på Göteborgs universitet och Chalmers. Han fick idén när han sorterade sina hushållssopor och insåg att detta var något som borde kunna göras automatiskt med hjälp av artificiell intelligens.

– Nästa utmaning blir att utveckla system för sortering av elektronikavfall som kretskort, vilka ofta innehåller värdefulla metaller, säger Claes Strannegård.

 

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar