Solsystemets värsta storm

Stormen på Saturnus överraskar planetforskare.
Publicerad
**Blåshål. **Det gigantiska stormögat på Saturnus (röd spiral) skulle täcka hela jorden.
Bild: Nasa

Aldrig förr har så häftiga virvelvindar som planeten Saturnus nyligen drabbats av observerats i vårt solsystem. Forskare förvånas över att den häftiga orkanen inträffar nu, när det inte ens är stormsäsong på planeten.

Det började med starka virvelvindar högt upp i Saturnus atmosfär i december 2010. Under en period i april 2011 var stormögat till och med större än Jupiters berömda röda fläck, med en utsträckning på flera gånger jordens diameter. Bubblan uppskattas vara 80 grader varmare än den omgivande atmosfären, och innehåller förhöjda mängder av gaserna etylen och acetylen.

Stormen fortsätter att härja högt upp i Saturnus atmosfär, men är numera bara synlig i infrarött ljus. Men stormbubblan håller långsamt på att kylas ner och krympa för varje varv – 120 dagar långt – runt planeten. Den uppskattas tyna bort helt mot slutet av 2013.

Frågan är nu om andra virvlar kommer att ta dess plats under Saturnus nästa stormsäsong, som inträffar kring det som motsvarar sommarsolstånd på planeten. Det blir inte förrän år 2017, 30 år efter planetens förra sommarsolstånd – eller midsommar. Så lång tid tar det för Saturnus att fullborda ett varv runt solen.

Publicerad

Upptäck F&F:s arkiv!

Se alla utgåvor